петък, 3 май 2024 г.

Десислава Атанасова: Оставка, аматьори!

Снимки: БГНЕС

Викове за оставка се чуха от дясната половина на пленарната зала в парламента, след като председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова осъди остро ареста на лидера на партията Бойко Борисов. Това се случи след произнасянето на Софийски районен съд, според който задържането на бившия премиер е незаконно.

„Уважаеми борци за справедливост”, обърна се иронично Атанасова към управляващите, но те напуснаха залата демонстративно. По думите ѝ МВР е потъпкало практиката на Европейския съд по правата на човека. Тя цитира мотивите на съда, според които няма никакви годни писмени или гласни доказателства, че Борисов е осъществил състав на престъпление.

„Сега ще искате да закриете и Софийски районен съд ли”, заяде се народната представителка, тъй като днес управляващото мнозинство закрива Спецправосъдието с гласовете си на второ четене на Закона за съдебната власт. Тя попита присъстващата министърка на правосъдието Надежда Йорданова как ще покани европейския главен прокурор Лаура Кьовеши отново и как ще я посети, след като властта е извършила незаконен арест с “неграмотна заповед” за тази цел.

Тя каза, че вътрешният министър Бойко Рашков освен незаконния арест, е извършил и репресия на българските медии.

Обърна се и към министър-председателя Кирил Петков, като посочи, че никой не е над закона. Реплика, използвана от самия него, веднага след ареста на Борисов. Атанасова заяви, че премиерът е поел отговорната позиция “по силата на някакви стихии”. “Призовавам ви като минимум да не правите нищо повече, още по-добре е да не говорите повече, а най-добре ще бъде отново да се върнете към търговията на дребно, Оставка аматьори!”, отсече депутатката.

Искрен Митев от същата парламентарна група отвърна на Атанасова, че стихията, довела на власт Кирил Петков е надеждата на българските граждани за справедливост.

Източник:  telegraph.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html