петък, 3 май 2024 г.

Великобритания проверява дали Русия е употребила химическо оръжие в Мариупол

Снимки: интернет
Великобритания се опитва да провери съобщенията, че Русия е използвала химическо оръжие при атака срещу обсадения украински град Мариупол, съобщи външният министър Лиз Тръс. Украинският президент Зеленски предупреди, че Русия може да използва химическо оръжие срещу страната му, но не посочи дали това е ставало до момента.
Кремъл струпва десетки хиляди военни в опит да засили офанзивата си в източната част на Украйна, заяви украинският президент. Необходимо е петролно ембарго срещу Русия, подчерта Зеленски, като призова за поредните строги санкции.
Украйна не разполага с оръжията, които са й нужни, за да спаси Мариупол, който руските въоръжени сили са на път да превземат, каза още Зеленски.
„Не сме готови да се откажем от страната си и вече дадохме много жертви. Ще отстояваме територията си, докато можем“.
Представител на местните власти в Мариупол написа в Телеграм, че не може да потвърди съобщенията за химическа атака в града, които се появиха вчера. Битката за контрола върху ключовото пристанище продължава. Заместник-кметът Сергей Орлов опроверга съобщенията, че боеприпасите на украинските части са на привършване и че те се подготвят за „последна битка“.
Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че неговите сили контролират пристанището на Мариупол и на свой ред отправи обвинения срещу украинските сили: „Територията на Донецката народна република е подложена на ежедневен обстрел от въоръжени формирования на Украйна. Под обстрел са жилищни квартали на Донецк и други градове и страда цивилното население.“
По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва няма да спира военната си операция за следващите кръгове от преговорите за мир, както направи през февруари. Руската страна обвинява Запада за това, че преговорите не напредват и отрича да е извършила военни престъпления по време на офанзивата си в Украйна.
Украинският вицепремиер Ирина Верешчук съобщи, че вчера през хуманитарните коридори са евакуирани над 4300 души. По думите ѝ над 1000 цивилни и повече от 700 военнослужещи са задържани в затвори в Русия или от проруски сепаратисти. Русия твърди, че осигурява всичко необходимо на военнопленниците, съгласно международното право.
Разговорът на руския президент Владимир Путин с австрийския канцлер Карл Нехамер е бил „непродължителен“, съобщиха от Кремъл. Канцлерът посочи, че най-важното му послание към Путин е било за край на войната в Украйна, тъй като по време на военни действия има само губещи и от двете страни.
Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html