петък, 3 май 2024 г.

Петков: 12 млрд. лв. потичат към България

Снимки: БГНЕС

Окончателно и официално: страната ни ще получи 12 милиарда лева безвъзмездна помощ от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите пари пристигат в края на лятото, стана ясно от съвместна пресконференция на премиера Кирил Петков и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в София.

Планът бе връщан за корекции няколко пъти. В него са заложени 47 инвестиции и приблизително толкова реформи, които трябва да осъществим, за да получим парите от Европа. Председателят на ЕК обяви, че с приемането на Плана се дава възможност за развитие на българската икономика, но и за реформи в няколко области: зеления преход, дигитализацията и върховенството на закона.

„Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, заяви премиерът Кирил Петков. „Днес Европейската комисия дава зелена светлина на българския план, това е изключителен План. Почти 60% от него подкрепя зеления преход“, подчерта Фон дер Лайен. Според Урсула фон дер Лайен, чрез Плана България е направила сериозна заявка за промяна и сме в началото на дълъг път.

„Насочвате внимание към две основни теми – реформата в Антикуропционната комисия – това е първият важен стълб, а вторият е отчетността на главния прокурор. Това са две важни стъпки като част от механизма за проверка и сътрудничество. Така ще постигнете целите си“, каза тя. „Тези реформи са нужни и без този План. А този план ни дава допълнителния стимул това да се направи, особено за възможността никой да не е над закона и да има контрол върху главния прокурор, а не само Господ да е върху неговите действия“, коментира Петков.

Реално, първите пари от Европа може да стигнат до България към края на лятото. Планът ще бъде окончателно приет след 4 седмици, когато трябва да излезе и окончателната оценка от Съвета на Европейския съюз. Докато в Министерския съвет течеше съвместната пресконференция на Фон дер Лайен и Петков, пред сградата от ГЕРБ поискаха оставката на премиера.

„Много изненади в Плана за възстановяване открили от опозицията след публикуването му, една от които е изваждането на ЕСО и “Булгартрансгаз” от БЕХ, обявиха на брифинг от партията на Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

“Отговорих си на въпроса защо толкова дълго време се криеше този план. Предлагам да видите страница 116 стр. се предвижда изваждането от състава на БЕХ на две от най-печелившите търговски дружества – ЕСО и Булгартрансгаз. Това означава финансов колапс и фалиране на държавната енергетика. Това е първата стъпка към приватизацията на тези дружества, очевидно премиерът Кирил Петков е имал какво да крие от обществото.”, каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК – нещо, което до момента е съвършено неясно. Такава позиция изрази и Томислав Дончев. „За да имаме одобрен план в пълния смисъл на думата и България да има право да го изпълнява, е необходимо одобрение на Съвета. Но искрено се надявам това да се случи в следващите няколко седмици. Трябва да поздравя всички екипи последната година и половина, които работиха по текста на плана. Но ние имаме правото и задължението да задаваме въпроси“, посочи още Дончев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html