събота, 4 май 2024 г.

Санкциите достигнаха и до дъщерите на Путин

Катерина Тихонова, снимки: Фейсбук

САЩ планират да наложат допълнителни санкции срещу Русия, включително персонални към „две дъщери на президента Владимир Путин“, съобщава The Wall Street Journal. „Ройтерс“ добавя, че мерките ще бъдат въведени в координация със страните от Г-7 и Европейския съюз.

Руският държавен глава не говори публично за своето семейство, като единствените му признати деца са Мария и Катерина – от брака му с Людмила Очеретная. От WSJ посочват, че не е ясно дали Путин има други дъщери и дали именно Мария и Катерина биха подлежали на санкции.

Списание TIME описва този жест като „до голяма степен символичен“, тъй като не е известно с какви активи разполагат двете жени извън Русия. Те имат различни момински имена, а през годините Кремъл избягва да споделя каквато и да е информация, свързана с тях. През 2015 година Путин казва, че са завършили в руски университети и говорят по няколко езика.

Мария Воронцова е съсобственик на компанията Nomenko, която е свързана с инвестиции в сферата на здравеопазването. Омъжена е за холандския бизнесмен Йорит Фасен, като през 2013 г. двамата живеят в луксозен апартамент на последния етаж от най-високата сграда във Форшотен, но впоследствие се местят в Москва.

Катерина Тихонова управлява институт за изкуствен интелект в Московския държавен университет. През 2013 година сключва брак с Кирил Шамалов, син на съсобственика на банка „Россия“ Николай Шамалов. Богатството на двамата е оценено на стойност 2 милиарда долара, но през 2018 г. Bloomberg съобщава, че двамата са се разделили.

Новите санкции срещу Русия ще засегнат също Сбербанк, Алфа Банк, други финансови институции и семействата на нови висши руски служители, твърди още The Wall Street Journal. От САЩ очакват новите мерки да „влошат ключовите инструменти на руската държавна власт и да нанесат остри и преки икономически щети на Русия.“

Източник:  boulevardbulgaria.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html