петък, 3 май 2024 г.

ЕС спира еврофондовете на Унгария

Снимки: интернет
ЕК започна процедура за спиране на еврофондовете на Унгария. Европейската комисия задейства за пръв път принципа за върховенство на закона два дни, след като премиерът Виктор Орбан спечели за четвърти път парламентарни избори, информира The Guardian. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Унгария вече е информирана за това, а скоро ще бъде изпратено писмо за официалното стартиране на така наречения механизъм.
Той цели да защити от злоупотреби европейските средства в държави с проблеми в гарантиране на този принцип, бе договорен през 2020 година между лидерите в ЕС и може да лиши Будапеща от над 40 милиарда евро европейски плащания.
Решението на Брюксел да приложи механизма идва на фона на редица действия, предприети от Орбан за ограничаване на правата и свободите в Унгария и множество сигнали за отклоняване на европейско финансиране към негови близки и роднини. Европейската комисия досега бе с вързани ръце заради подадени жалби срещу механизма от Унгария и Полша, но съдът се произнесе категорично, че европейските ценности са в основаната на правовия ред в съюза и не е достатъчно една страна да гарантира тези ценности към момента на присъединяването си към блока, като в последствие се откаже от тях, пише още в. „Сега“.
Комисията не е постигнала съгласие и по представения от Унгария план за възстановяване и устойчивост, съобщи Урсула фон дер Лайен. Планът не получава зелена светлина заради частта от него, свързана с необходимите реформи в борбата с корупцията. Унгария очаква зелена светлина по плана си още от миналия май, като финансирането по него е 7,2 млрд. евро грантове. Одобрение за плана си още не е получила и Полша, която чака 23,9 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 12,1 млрд. евро заеми.
Източник: darik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html