събота, 4 май 2024 г.

Генералният секретар на НАТО: Войната навлиза в критична фаза

Снимки: интернет
До няколко седмици Русия вероятно ще започне нова офанзива в Донбас, прогнозира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди днешната среща на външните министри от Алианса в Брюксел. Столтенберг добави, че Съюзниците имат време да подготвят украинската армия.
Русия планира силно концентрирана офанзива в Изтока на Украйна, заяви Йенс Столтенберг. Той посочи, че сега се наблюдава значително движение на руски войски, които се отдалечават от Киев, за да се прегрупират и превъоръжат.
Целта е превземане на целия Донбас и създаване на сухопътна връзка с окупирания Крим. Това е критична фаза на войната, посочи генералният секретар на НАТО.
„Съюзниците са решени да окажат допълнителна подкрепа на Украйна, включително с противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На част от срещата на НАТО ще присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба. Съединените щати обявиха, че доставят на Украйна защитно оборудване срещу химически или биологични атаки. Цивилните в обкръжения Мариупол все още могат да напуснат града само пеша или с лични автомобили, след като усилията за организиране на масова евакуация отново се провалиха, съобщиха украинските власти. Двете страни се обвиняват взаимно.
Руската държавна телевизия съобщава за ожесточени сражения за контрола на металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол.
По-рано руската армия обяви, че ще „освободи“ града от „националистите“ след като Киев е пренебрегнал предложение да изтегли частите си от града. Междувременно в Южна Осетия е получено искане за регистриране на инициативна група за референдум по присъединяване към Русия, съобщава РИА Новости.
Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html