събота, 4 май 2024 г.

Атанасов: По предложение на „Демократична България“ ще дадем военна помощ на Украйна

Снимки: интернет

България ще даде военнотехническа помощ на Украйна, като това ще стане през следващата седмица по предложение на „Демократична България“. Това заяви пред Би Ти Ви съпредседателят на обединението Атанас Атанасов. Проекторешението е внесено в петък (1 април) в Народното събрание, като Атанасов заяви, че е сигурен, че то ще бъде одобрено от народните представители.

„България ще предостави военнотехническа помощ според нашите способности на Украйна. Трябва дори символично да вземем решение, за да сме част от западния свят, който подкрепя демокрацията“, каза Атанасов. Добави, че са водени разговори с коалиционните партньори, като само БСП е отказала подкрепа.

„И ГЕРБ, и ДПС дават сигнали, че са готови да дадат подкрепа. Не трябва да се делим на парламентарни групи, а да мобилизираме национално единство“, коментира Атанасов.

До този момент България е една от двете страни в ЕС, която не е предоставила военна помощ на Украйна, заедно с Унгария. Премиерът Кирил Петков неведнъж коментира, че според проучване над 80% от българите не искат да се изпраща такава и той трябва да се съобрази.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html