четвъртък, 2 май 2024 г.

За първи път от 88 години насам: молитва за Рамазан в „Света София“

Снимки: интернет
В „Света София” в Истанбул, която на 24 юли 2020 г. отново беше превърната в джамия, за първи път след 88 години довечера ще се проведе първата специална вечерна молитва „таравих“, извършвана през свещения месец Рамазан. Той започва днес с първия „сахур“, наречен грубо „хранене преди зазоряване“, преди вярващите да започнат дневния пост. Първият „таравих“ ще бъде извършен във всички джамии в страната на 1 април вечерта.
Рамазанът ще продължи до 2 май, когато започва тридневния празник Шекер байрам.
„Света София“ е превърната в музей през 1934 г., но върна статута си на джамия на 24 юли 2020 г. Построена през 537 г. като най-голямата християнска църква в Източната Римска империя, „Света София“ е превърната в джамия през 1453 г., след превземането на Истанбул от Османската империя.
През 1985 г. „Света София“ е добавена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Премиерът Кирил Петков поздрави мюсюлманите по случай започването на свещения месец Рамазан. Министър-председателят отправи своите пожелания за здраве, благоденствие и спокойни дни, изпълнени с обич и уважение, съобщават от правителствената информационна служба.
„Месецът на благодатта и опрощението, на милосърдието и състраданието. Нека този месец, който учи на доброта, покаяние, сплотеност и мъдрост Ви даде сили в житейските трудности и изпитания“, заяви премиерът. „Този свещен месец припомня, че най-ценните дарове в живота са миговете, споделени с любимите хора, подадените приятелски ръце, жестовете на съпричастност и взаимното доверие“, допълни Петков.
Източник: standartnews.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html