четвъртък, 2 май 2024 г.

Милен Велчев: България няма рубли

Снимка: bankingsupervision.europa.eu

България няма рубли и няма желание да плаща газа с тях. Плащанията ще продължат да са в евро през една или друга руска банка, която ще ги обменя на пазара в Русия, каза бившият финансов министър Милен Велчев по Би Ти Ви. Така по думите му Русия си гарантира, че приходите й в евро няма да бъдат замразени. Според него Русия не може да се лиши от приходите от газ и виждаме, че не го прави. Ако можеше да го направи, щеше да предложи контрамярка на санкциите.

Алтернативата на руския газ за страната ни е азерският газ, в по-далечна перспектива – втечнен газ. Милен Велчев обаче обясни, че България не е прекалено зависима от газа като суровина. Не може съвсем без него, но електроенергията и въглищата може да заместят газа изцяло в средносрочен план, ако това се налага.

Никой в икономиката не печели от войната, смята Велчев. Може да се говори кой губи повече и кой по-малко. Русия като изолиран участник в световната търговия в момента губи много, но и Западът губи. Русия е прекалено голяма икономика, за да очакваме, че ще изпадне в криза като Куба или Венецуела, които са много зависими от вноса на много стоки. Докато Русия може да произвежда всичко, но стандартът на живот на руснаците вече е паднал и ще продължи да пада.

Същевременно инфлацията у нас много зависи от това колко ще продължи войната. Ако се ожесточи, инфлацията може да е на тези нива още много месеци, но при завършването на войната цената на енергоизточниците и храните ще започне да спада.

Меморандумът с инвестиционния фонд „Джемкорп“ не налага никакви ангажименти от страна на правителството, каза Велчев. По думите му това е декларация за намерения. Ако произходът на парите е чист, може само да се приветства влизането на всякакви частни капитали в България. Велчев обясни, че с Атанас Бостанджиев – управител на „Джемкорп“, са работили заедно като служители на ВТБ, „каквито вече не сме, той по-отдавна“. Сега самият Велчев няма вътрешна информация за дейността на компанията, описана от него като бутиков фонд. По думите му „Джемкорп“ навремето е имала желание да оздрави КТБ, но това не се е осъществило.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html