понеделник, 29 април 2024 г.

Бориславова: Руски газ ще се плаща в евро или долари

Снимки: интернет

„Позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне подобно нарушение на действащите договори, в които ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в щатски долари. Включително днес, на оперативно заседание, се обсъди какви допълнителни мерки трябва и мога да се предприемат във връзка с потенциално спиране на доставки, въпреки че към момента няма подобно очакване, защото България се захранва по различен път с газ, отколкото други европейски държави“, заяви след редовното заседание на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Министрите на финансите и социалната политика са нагърбени със задачата да изработят пакета за великденска подкрепа за най-нуждаещите се. Това ще бъде еднократна финансова помощ. На нея ще могат да разчитат българските пенсионери. До дни се очакват конкретните параметри на подкрепата. Правителството е приело и удължаване на мярката 60/40, като тя ще се прилага до 30 юни т. г.

Кабинетът е решил държавата да разпредели допълнителни финансови средства в помощ на семействата, за чиито деца не е останало място в детските градини.

„Става въпрос за 823 000 лв., които ще бъдет преведени на Столична община. 4 000 лв. ще бъдат преведени на Община Пловдив, за да могат те да ги разпределят към съответствие семейства“, обясни Бориславова.

На заседанието е прието и решение за удължаване на срока за регистрация на желаещите статут на временна закрила. Той ще бъде до 15-ти април.

Както вече ви Правителството е актуализирало и състава на Антикорупционния съвет.

„Той ще бъде оглавяван, вместо от вицепремиер, лично от министър-председателя, което демонстрира политическа воля решително да се борим с корупцията, включително чрез реформиране и ревизиране на действащите политики и национални стратегии, които не са пипани поне от две години. В работата на този съвет за постоянно ще се включат представители на Министерство на електронното управление“, посочи Лена Бориславова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html