понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна публикува имената на 620 руски агенти в ЕС

Снимки: интернет
Украинското военно разузнаване публикува имената на 620 агенти на руската федерална служба за сигурност, наследник на КГБ. Всички те, според властите в Киев, действат на територията на страните-членки на ЕС.
Всички 620 агенти са регистрирани на един и същи адрес – ул. „Большая Лубянка“ в Москва. Украинските служби публикуваха освен трите имена, датата и мястото им на раждане, както и паспортни данни. На този фон Скопие обяви петима руски дипломати за персона нон грата.
Руският посланик в РС Македония Сергей Базникин беше извикан в сградата на Министерството на външните работи, където му беше връчена дипломатическа нота, в която се посочва, че петима служители на руското посолство са нежелани в страната и са обявени за персона нон грата, съобщи министерството.
Според информацията, получена от компетентните органи, посочените лица са извършвали дейности, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и ще трябва да напуснат територията на Република Северна Македония в следващите пет дни“, се казва в изявление на МВнР. Миналата година външното министерство обяви двама руски дипломати за персона нон гарта, единият през май, а другият през август, и ги експулсира от страната. И в двата случая Русия отговори с реципрочни мерки, като експулсиране на македонски дипломати от Москва.
Източник: dariknews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html