понеделник, 29 април 2024 г.

Ожесточени боеве в Донбас – войските на ДНР и Русия настъпват

Снимки: БГНЕС

Армията на Донецката народна република, заедно с руските войски, настъпва по югозападното направление, съобщава „Русская весна“. Армията на ДНР е освободила населения пункт Славное на югозапад от Донецк. Бойците на народната милиция водят упорити боеве и притискат противника. Много от военнослужещите освобождават своите родни места, в които не са стъпвали от 2014 г, отбелязва изданието.

Междувременно става ясно, че украинските военни на донецкия фронт привършват боеприпасите, заради които мнозина от тях се предават, съобщи говорителят на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин. Той сподели, че настъплението на силите на ДНР на някои участъци върви „по-бързо, отколкото преди“.

Интензивността на бойните действия в Мариупол е свързана „със задачата да се обезпечи сигурността на населението и да се съхрани инфраструктурата“, обясни Басурин. Украински морски пехотинци, бягайки набързо от своята база в източната част на Мариупол, са забравили да свалят държавния си флаг, който попадна като трофей в ръцете на командосите от спецназа на вътрешното министерство на ДНР, предава в Телеграм-канала си военният кореспондент Александър Сладков.

Бойците от силите на ДНР акуратно събраха украинското знаме и издигнаха знамената на Русия и ДНР. Командващ ритуала бе министърът на вътрешните работи на ДНР Алексей Дикий, а местните жители се събраха под звуците на химните на ДНР и РФ, допълва кореспондентът.

От руското МО съобщиха, че за последното денонощие са свалени 5 украински бойни самолета и 19 дрона. Говорителят генерал-майор Игор Конашенков уточни, че 4 Су-24 са свалени над Черниговска областью и един Су-27 е ударен край Краматорск. В Херсонска област са били прехванати във въздуха пет ракети от украинска реактивна система за залпов огън „Смерч“.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html