неделя, 28 април 2024 г.

Стефан Янев: Разногласията в правителството са опасни

Асен Василев, кадър НоваНюз

„Парламентът гласува моята оставка. Решението да напусна правителството бе на премиера, който ме помоли да подам оставка. Имаше нещо от сорта, но чак молба – не бих казал, че беше молба. От самото начало – от приемането на предложението да участвам в това правителство, усещахме различия и ценностна система. Това, което аз винаги съм искал да правя – да пречупвам действията си през призмата на националния и обществен интерес, това не го усещах в „отбора“ на премиера Петков. Това не беше отбор, съжалявам“, каза бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

„Всички различия, които сме имали през тези 1-2 месеца, приключиха с искането за оставка. От началото ми беше ясно, че фокусите и разбиранията ни за това как функционира държавата и как функционират институциите в тази държава, бяха различни. Резултатът от това е, че запазих достойнството си и запазих принципите си“, каза още Янев.

„Не очаквам искане на оставки на други заради лично мнение. Ние сме били заедно с този екип в първото правителство и тогава съм имал възможност да им демонстрирам, че премиерът не е диктатор. Ако сега някой си мисли, че може да запуши устата на министър, не е здравословно за самия МС. Лично мнение трябва да има всеки управленец и министър – това дава яснота за това какво искат хората, избирателите. Като премиер не съм търсил конфликти, дори напротив – стремял съм се да ги решавам преди да са станали публични.

Не смятам, че премиерът в момента има твърда ръка. По-скоро виждам една хаотичност – нека се върнем на първите дни на правителството и отиването в Северна Македония – с какъв мандат отиде премиерът, кого информира?, направи ли заседание на МС, – не, просто му хрумна и реши, че трябва да отиде там. Това ли е правенето на политика? За съжаление този тип начин на демонстрация на неуважение на институциите и формиране на вътрешната и външна политика продължава и сега. Отношенията между президента и премиера са до голяма степен публични, но и доста зависят от самите тях. Какви са им отношенията конкретно, не знам“, казва Янев.

По отношение на разногласията за изпращане на оръжия в Украйна – Асен Василев подкрепя, Кирил Петков е против, Янев коментира, че това е опасно. „От една страна се създава впечатление, че няма ясна мисъл и нещата не се обсъждат преди да се кажат, от друга страна това дава лош сигнал към българските граждани, които и без това са стресирани от войната. В един предвидим хоризонт те не знаят какво да очакват в икономическата и социалната сфера – тези индикации за инфлацията и поскъпването на стоките, не знаем докога ще продължат. Имаме голям проблем и с логистичните доставки за индустрията, които нямат предсказуемост – те не знаят дали утре ще имат суровини или материали, и дали ще си изпълнят договорите. Цели отрасли ще фалират“, прогнозира Янев.

„Отстраниха ме заради различно мнение по стратегически за страната въпроси и за това, че се опитвам да калкулирам ефектите от всичко за гражданите в бъдеще“, каза още бившият служебен премиер.

„Търсим партиен проект за създаването на партия, съветваме се със съмишленици. Ако намерим достатъчно хора за идеите си, ще излезем с лицето си пред хората и ще търсим подкрепата им. В политическото представителство има криза, и тя ще бъде обединяващото звено за новия проект“, допълни Янев. „В политическия живот в много държави лявото и дясното вече са твърде слети и нямат ясна физиономия. Ще се опитаме да възстановим връзката между гражданското общество и партиите – да е ясно, че хората, съпричастни към идеите ни, да са сигурни, че гласът им ще се чува не само по избори, допълни бившият служебен премиер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html