неделя, 28 април 2024 г.

Глас в парламента: Не закачайте организираната престъпност

Снимки: интернет

След многократни отлагания и 4-часов дебат депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният съд и Специализираната прокуратура.

Репликата на депутата от ГЕРБ Дани Каназирева от трибуната: „не закачайте организираната престъпност“ предизвика смях и аплодисменти в залата. А клипове с отрязаното ѝ по средата изказване обиколи социалните мрежи и редица сайтове.

От цялостното ѝ изказване става ясно, че тя говори за разпределението на делата и съветва тези дела, които са за организираната престъпност, да не бъдат местени, защото се поема огромен риск висящите към момента да започнат отначало и давностните срокове да изтекат.

Ето и пълната ѝ реплика: „Относно статута на съдиите – стотици дела за тежки престъпления ще висят. Няма да могат да бъдат продължени, или другата възможност е да започнат от начало, поради неспазване на принципа за неизменност. Относно отводите – да, когато се разхвърлят по места дела на регионален принцип, на много от тях съдиите си правят самоотводи именно поради тези зависимости, които в по-малки региони и местни общности съществуват. Ние внесохме законопроект за промяна също на ЗСВ и НПК. Виждам, че най-голям интерес има за корупцията по високите етажи. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски съд и съответно апелативен, но не пипайте организираната престъпност. Ще настане хаос! Вие си играете, но хаосът, който ще предизвикате в съдебната система, ще е още по-голям от този, който предизвикахте във всяка обществена сфера. Организираната престъпност пряко засяга обществото. Поне да си бяхте направили труда да прочетете какви дела се водят, срещу какви лица и какви престъпни състави“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html