неделя, 28 април 2024 г.

Съдът не откри неотложност при ареста на Борисов

Снимки: Булфото

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов, съобщиха от съда.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган.

В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо, пише в определението си съдия Вера Чочкова.

Магистратът, която гледа делата срещу Валентин Димитров-Топлото и за катастрофата на магистрала „Тракия“ през май 2018 г., замени съдия Тони Гетов, който първоначално бе определен от системата за случайно разпределение, но си направи самоотвод, тъй като постанови осъдителната присъда срещу Цветан Цветанов през 2014 г. на 4 г.

Претърсванията и изземванията бяха проведени при действия на МВР на 17 март, когато за 24 часа в ареста бяха задържани, а на следващия ден освободени – Борисов, Горанов и Арнаудова по повод образувано полицейско досъдебно производство. На пресконференция на 18 март прокуратурата заяви, че действията по разследването са опорочени и не са извършени от компетентен орган, трябвало е да се извършат от следовател, тъй като става дума за две лица – членове на Министерски съвет към момента на извършване на евентуални престъпления.

От градската прокуратурата съобщиха още, че наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата по образуваното досъдебно производство към този момент не са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение, че който и да е от тримата арестувани е извършил престъпление. Производството е било образувано от МВР с разпит като свидетел на премиера Кирил Петков. Разпитани са били и други хора, сред които и свързани с бизнесмена Васил Божков.

Източник: dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html