събота, 27 април 2024 г.

Данъкоплатецът плаща за тишината на прокуратурата

Снимки: Dsport; интернет
Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева. Това заяви премиерът Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора с Гърция в района на град Комотини. Пред медии Петков коментира темата с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който бе задържан в четвъртък миналата седмица за 24 часа заедно с пиарката си Севделина Арнаудов и бившия финансов министър Владислав Горанов.
„Как е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство?“, попита Петков. Той определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа.
Петков засегна и твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил рекетиран от бившите управляващи. „Няма такъв случай в света, където един човек, по негово мнение, е подкупвал високопоставени длъжностни лица в държавата и иска да си признае за това, да разкаже, а от другата страна имате прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумно. Говорим за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв.“, заяви Кирил Петков.
Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми. Темата за корупцията в страната е била централна и по време на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, потвърди Петков.
Източник: novinite.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html