четвъртък, 2 май 2024 г.

Петков пита: Ще застане ли най-накрая прокуратурата на страната на българския народ

Снимки: интернет

“Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България“. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, медийният му съветник Севделина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов. „Самият аз бях разпитван и дадох показания. В момента текат проверки от Европрокуратурата, но къде е българската прокуратура. И дали най-накрая ще застане на страната на българския народ – ще видим в следващите дни”, посочва министър-председателят.

Петков заяви, че ролята му е да дава пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия. „Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени”, уточни още той.

В същото време от прокуратурата уточниха, че към 09.00 часа тази сутрин все още не е информирана за извършване на действия по разследвания „по неотложност“ спрямо политически лица. С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21:12 часа на 17 март, че „в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България“, съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12 октомври 2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура. В случай че разпространената от МВР информация отговаря на истината, следва да отправяте своите въпроси към представители на Европейската прокуратура. Съгласно българското законодателство, при извършване на действия по разследване „по неотложност“, протоколите следва да бъдат представени пред прокурор за одобрение. В случай че това бъде извършено, обществеността ще бъде информирана.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html