понеделник, 29 април 2024 г.

Занесъл ли е Васил Божков 60 млн. лв. кеш на Горанов?

Георги Кадиев, кадър бТВ Архив

„Потвърждавам, че сигналът на БОЕЦ съществува и по него се работи. Преди месец дадох показания по него като автор на законодателство по Закона за хазарта от 2014-2015. Преди мен бяха дали показания Васил Божков и Менда Стоянова. Не съм виждал показания на Борисов и Горанов. Минаха 8 години, но съм абсолютно убеден, че толкова нескопосано законодателство от ГЕРБ (вносител Менда Стоянова) не е неумишлено. Дали Божков наистина е занесъл 60 млн.лв. кеш на Горанов в МФ, няма как да знам. Може би идва краят на тази история. А може би това е само предговор“, написа тази сутрин във Фейсбук бившият заместник-министър на финансите и депутат Георги Кадиев.

Припомняме, че досъдебното производство Борисов е образувано на 17 март при условията на неотложност. Става въпрос за проверка по проверка на сдружение „БОЕЦ“ от 10 декември 2021 г. Ето какво пишат от „БОЕЦ“ на 10 декември: „В сигнала, внесен до МВР, се съдържа публична информация за снимките с пачките и златните кюлчета от спалнята на Борисов в държавната резиденция, която той обитаваше доскоро. И към момента нито една институция не е установила произхода на тези огромни средства и златни активи, нито кой и как е направил въпросните снимки. Самият Бойко Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна в медиите, като „Мата Хари”. Въпросът кой е направил тези снимки е много важен. Важен е, защото този човек може да потвърди връзката на Бойко Борисов с пачките и златните кюлчета. Важен е още, защото това е пробив в националната сигурност – въпреки охраната на НСО, някой е имал достъп до тогавашния премиер на страната, като от някои снимки е видно, че Борисов е в безпомощно състояние – вероятно спящ, а снимащият е в непосредствена близост до него, като разполага и с огнестрелно оръжие. „БОЕЦ“ изразяваме своите обосновани съмнения, че огромните парични суми и златни кюлчета, които виждаме на въпросните снимки, могат да бъдат обяснени само с престъпна дейност – корупция, рекет и изнудване. Няма как да си обясним по друг начин че човек, който от десетилетия работи на държавна заплата, разполага със стотици хиляди и дори милиони левове в пачки и купюри от 500 евро и златни кюлчета с неустановена стойност. „БОЕЦ“ правим логическа връзка между тези снимки и изнесената от Васил Божков – бизнесмен с множество повдигнати обвинения, информация чрез публикации в социалната мрежа Фейсбук. Информация, че бил изнудван от Бойко Борисов – в качеството му на премиер, и от министъра на финансите Владислав Горанов да им плаща 20% от печалбата на неговия лотариен бизнес, за да приемат законодателна поправка чрез Менда Стоянова – депутат и парламентарната група на ГЕРБ, която поправка обслужва неговите бизнес интереси и прави възможно плащането на по-ниски такси към държавата в размер на стотици милиони. Божков съобщи, че е платил този подкуп в размер на 60 милиона лева, като парите са били давани на Бойко Борисов чрез Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, която е посещавала неговия офис всеки месец през последните години. От думите на Божков се предполага, че тези посещения са били с цел да бъдат предадени парични суми, които са част от подкупа. Божков твърди, че е бил изнудван от Бойко Борисов и принуден да плаща такса „подкрепа и спокойствие”, а Севделина Арнаудова и Горанов са били куриери на Борисов в тази престъпна схема за рекет и изнудване.

На 08.07.2020 г. съдружника на Васил Божков – Георги Попов, съобщи във видео, че е бил свидетел как много пъти, когато Божков е ходил при министър Горанов е пълнил джобовете си с пачки с банкноти от 500 евро. Можем обосновано да предположим, че тези пачки са стигнали до чекмеджето в спалнята на Бойко Борисов“.

Както е известно бившият премиер Бойко Борисов беше вече разпитан по този сигнал на гражданско сдружение „БОЕЦ“. Преди това Борисов обяви публично, че е установил автора на снимките в спалнята му, наричайки го „една прекрасна госпожа”, станала известна като Мата Хари. Предполага се, че ГДНП ще се опита да разбере именно личността на въпросната дама.

Източник: epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html