сряда, 1 май 2024 г.

Театър бе сравнен със земята в Мариупол

Снимки: Туитър; RFE/RF

Войната продължава да показва най-жестокото си лице в трагичния Мариупол. Украинските власти обвиниха руските военни сили, че са атакували по въздух театър, пълен с хора, останали без дом. Друга атака е имало над плувен басейн, където се били събрали бременни жени и малки деца. За пореден ден няма мир и за хуманитарните конвои, които изтеглят цивилни граждани от града. Москва отрича да е удряла граждански обекти и заяви, че силите й не са атакували театъра, предава РИА новости.

Данни за жертвите при двете нападения все още няма, но не се знае и има ли оцелели в театъра. „Атаката срещу театъра е умишлена. Сърцата ни са разбити от това, което Русия причинява на нашия народ“, каза президентът Зеленски в обръщение в сряда вечерта. В него той се обърна на руски към гражданите на Русия с думите: „Как вашата блокада на Мариупол се различава от блокадата на Ленинград през Втората световна война?“.

Театърът е бил превърнат в център за настаняване на хора, останали без дом. Смята се, че в него е имало 1000 души, сред тях много възрастни хора и деца. „В руините на басейна лежат телата на бременни жени и малки деца, невъзможно ни е да установим броя на жертвите“, написа в „Телеграм“ Павло Кириленко от регионалната управа в Донецк.

От видеозаписи от мястото на разрушения басейн се вижда как спасители се опитват да измъкнат бременна жена от руините. Сателитни снимки показват как на площада пред и зад театъра с огромни бели букви е изписано на руски „деца“, за да се вижда от самолет.

Според украинското военно министерство Мариупол е най-кошмарният фронт на войната. В покрайнините на града се копаят масови гробове, а по улиците са изоставени телата на мъже, жени и деца. Над 400 000 от обитателите на града са изправени пред липса на вода, храна и лекарства. 13 дни те нямат ток и газ, а температурите нощем са отрицателни. Според местните власти са убити над 2500 души. Истината е обаче, че ситуацията е такава, че жертвите не могат да бъдат установени.

Продължават и обстрелите над хуманитарните конвои, като по последни данни на украинците в един от тях са били ранени най-малко петима души, сред които и дете.

Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html