събота, 4 май 2024 г.

Има опасност за България от радиация от украинските АЕЦ

Борислав Сандов, Снимка: БГНЕС

Има опасност за България от радиация от украинските АЕЦ в района на бойните действия в Украйна. Това обяви в Брюксел вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов, цитиран от „Клуб Z“. Преди дни руската армия превзе авариралата през 1986 г. АЕЦ „Чернобил“ и обстреля площадката на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

Той призна също, че макар България да била подготвена да реагира, при такава авария никой не можел да избегне щети и те можели да бъдат само ограничени. „Има планове за реакция у нас. Но трябва да признаем, че обществото беше забравило за тези рискове. Самото то не е информирано. Институциите имат голяма готовност за някои от действията. Но видяхме от репортажите на медиите, че бомбоубежищата не са в добро състояние, системите за сигнализация – също“, отбеляза вицепремиерът. Той увери, че властите ни правели всичко да наваксат изоставането. В момента имало готовност да бъдат пренасочени 40 – 50 млн. лв. за подобряването на тези системи. Парите били от неизразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“. Сандов припомни и заповедта за замяна на йодните таблетки.

Важна била и метеорологичната обстановка. В този период от годината има променящи се ветрове, които в един момент духат към България от Украйна и Русия, а в друг момент – към Черно море и Кавказкия регион. Сандов увери в отговор на журналистически въпрос, че България имала готовност да се отърве от зависимостта от руски изкопаеми горива и газ до 2027 г., но призна, че не можем все още изцяло да заместим тези източници на енергия. България била готова да подкрепи забраната за внос на руски газ при бъдещи нови санкции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html