понеделник, 29 април 2024 г.

Скрили ли са спецслужбите информация от правителството?

Снимки: интернет

Имам съмнения, че спецслужбите са скрили информация от правителството и парламента за готвещото се нахлуване на Русия в Украйна, каза днес пред Нова тв председателят на комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на Народното събрание Атанас Атанасов от „Демократична България“.

„Констатирахме много сериозен провал на спецслужбите, в навечерието на войната. От комисията ще поискаме да предоставят кореспонденцията с нашите партньорски служби и ако се окаже, че са знаели какво се планира в Москва, тогава…“, допълни Атанасов, но не довърши, защото беше прекъснат с въпрос от водещите.

Той поясни, че начинът, по който е посрещната бежанската вълна в Румъния и Полша, го кара да мисли, че спецслужбите на тези страни са имали много по-адекватна информация, получена от партньорите си от други страни. Атанасов уточни, че шефовете на българските служби са на няколко месеца и вината не е тяхна, но трябва да се направи цялостен преглед на личния състав. „Трябва да се види кои са къртиците и това да се направи бързо“, подчерта Атанасов.

По повод разминаването в позициите на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за това дали да продължи поддръжката на българските самолети Миг-29 в Русия депутатът призова държавният глава „да си знае мястото“, като подчерта, че външната политика на страната се води от правителството.

Вчера почти по едно и също време Петков каза в Русе, че в момента няма как МиГ-овете да се ремонтират в Русия, докато Радев призова от Румъния Министерството на отбраната да вземе неотложни мерки, за да осигури тяхното поддържане от Руската федерация.

„Той не отговаря за служебно правителство, може да върховен главнокомандващ, но в мирно време няма никакви правомощия. Имам чувството, че още му е в главата манталитетът да прави оперативки като тези, когато беше командващ авиацията“, каза Атанасов.

Според него Румен Радев заема подобни позиции, за да се хареса на русофилския електорат. „Поведението на БСП е ясно и не искат да се харесат на този електорат. В определени случаи това пречи да се вземат трудни решения“, каза Атанасов. Според него въпреки това коалицията е стабилна и никакви смени на коалиционни партньори, за каквато намекна Бойко Борисов, не се обмисля.

„Като член на НАТО е важно тук да има един взвод американска войска, за да е ясно къде стоим. Но това не е най-важното. По-важното е дефицитите в армията да се попълнят“, каза още Атанасов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html