петък, 26 април 2024 г.

Американски журналист е убит при обстрел край Киев

Снимки: БГНЕС; Skynews

Американски журналист беше убит, а друг – тежко ранен, по време на обстрел в град Ирпин, близо до Киев. Загиналият журналист е Брент Рено – фоторепортер и оператор, носител на редица награди. Той е убит при обстрел от страна на руската армия. Първоначалната информация беше, че е служител на „Ню Йорк Таймс“, но от изданието опровергаха новината.

Журналистът е сътрудничил на вестника, но за последно през 2015 г. В Украйна обаче е носел журналистическа карта на „Ню Йорк Таймс“.

С Рено е бил още един журналист, откаран в болница за лечение след атаката. За втори ранен журналист „от САЩ“, хоспитализиран в Киев, съобщава и говорител на болница „Охматдит“ в столицата. В публикувания видеозапис мъж на име Уейн обяснява, че заедно с колегата си Брент Рено снимал бежанци на полуразрушен мост в Ирпен, който в последните дни бе използван за извеждане на цивилни. Преминали през пропускателен пункт на друго място и били обстрелвани. Според Уен колегата му е бил прострелян във врата. Брент Рено е режисьор и носител на наградите „Пийбоди“ и „Дюпон“. През последните две десетилетия той и брат му Крейг продуцират филми и телевизионни програми.

Братята Рено са най-известни с разказването на хуманистични истории от горещи точки по света и техните проекти обхващат войните в Ирак и Афганистан, земетресението в Хаити, политическите вълнения в Египет и Либия, борбата за Мосул, екстремизма в Африка, насилието на картелите в Мексико и кризата с младите бежанци в Централна Америка.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html