събота, 27 април 2024 г.

Българки изгряха в картини от вълна на Дили Бозаджиева

Мая Белчева

Дили Бозаджиева – художник и дизайнер, представи новата си 11-а поред  изложба с уникални картини, изработени от мериносова вълна. Тя подреди 12 творби в арт клуба на столичната улица „Московска“ 29 и през целия март изложбата с името „(не)Последно обещание“ ще радва гостите на клуба. Специална покана за вернисажа дошла от неговия собственик Христо Ангелков.

Изложбата, която бе открита в месеца на жената, събра в арт пространството повече от 200 почитатели на нейното изкуство. Пред входа на клуба се изви дълга опашка от хора, които чакаха с букети цветя и красиви мартенички, които да й подарят. Сред гостите имаше много известни лица от изкуството и културата, хора от политическия елит, както и дипломати и много светски личности. Бившият регионален министър арх. Виолета Комитова, известният актьор Иво Аръков, адвокат Биляна Тончева, певицата Роси Рос и много други поздравиха талантливата художничка.

Дили Бозаджиева, позната в арт средите като Dilly Bozz, пресъздава изяществото на българския фолклор чрез ярките багри на деликатната тъкан. Авторката използва стари народни техники за работа с вълна, за да вгради естествения материал върху бялото платно.

В 12-те си картини художничката с разградски корени представя българските национални носии, нашия фолклор и показват красотата на дрехата и на българката. Картините са направени върху филцово платно с мерино вълна. Първо рисува с молив горе долу какво ще представлява картината, а след това със специфично изострена игла бъде върху него и косъм по косъм наслагва вълната от цветните кълбета. Всичките й творби са на момичета в народни носии от цялата страна, не е избирала специални райони. И най-интересното е, че накрая всички момичета приличат на… самата нея. „Не зная защо така се получава, може би познавам най-вече себе си и то без да полагам усилие за това“, смее се тя.

„С течение на времето открих вълната и работата с художествения текстил, което за мен беше първоначално докосване до стар занаят, позабравен през вековете“, сподели тя за „Галерия“. Преди години се вдъхновява от една баба и работата й с вълна. Остава впечатлена и решава да създаде свои авторски произведения, като им придаде съвременен и актуален вид. Магията, наречена плъстене е нещото, което преоткрива всеки път с това невероятно изкуство. Дили обясни и откритието за самата нея, че най-чистите и естетични комбинации се използват, когато с вълната се използват тъкани от естествени влакна като коприна, лен и памук.

Дили има голяма слабост към българската народна музика и тя всъщност намира място в картините й. Просто един ден започва да прави девойка и накрая се получава така, че е облечена в народна носия. Точно това я вдъхновява да направи и други картини на красиви момичета в народни носии. Авторката е убедена, че изкуството е връщане към корените, а точно там се намира и може да се търси идентичността на една нация.

Талантливата художничка е завършила рисувателна паралелка в хуманитарна гимназия, а по-късно защитава магистърска степен по моден дизайн. Повече от 10 години Дили реализира проектите си използвайки приложното изкуство и най-вече фантазията си. Авторката харесва естествените материали и обича да твори с тях, както и ръчно изработените неща, защото те имат душа и сърце.

Дили Бозаджиева в компанията на Иво Аръков и фотографа Емил Колев

Dilly Bozz е известна и с дизайнерските дрехи, аксесоари и други художествени произведения, които прави. В началото започва с изготвянето на дамски тоалети и булчински рокли, но сега в последните години прави невероятно красивите си картини от вълна. Дили Бозаджиева има впечатляващи изложби в Будапеща – там е първата й, в Истанбул, в Доха, Виена, Берлин и няколко града в България. Както винаги, и на тази изложба дойдоха много известни хора от арт средите, политиката, светски персони, както и дипломати.

През април Дили Бозаджиева ще гостува в Шумен по покана на областния управител Владимир Йолов, където ще представи своите български момичета, нарисувани с вълна.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html