четвъртък, 2 май 2024 г.

Ликвидираха един от генералите на Путин

Снимки: Ройтерс; архив

Високопоставен руски генерал е бил убит по време на сражения в Украйна, което според експертите ще бъде тежък удар за руския лидер Владимир Путин. Андрей Суховецки беше командващият генерал на руската 7-ма въздушно-десантна дивизия и заместник-командир на 41-ва общовойскова армия и вероятно най-висшата руска фигура, загинала в конфликта досега. Военен източник каза, че генерал-майор Суховецки е бил убит от снайперист.

Путин потвърди, че генерал е бил убит в реч, която информира руския народ за хода на конфликта, осем дни след смъртоносната инвазия.

Смъртта на генерал-майор Суховецки, която беше потвърдена и от местна офицерска организация в Краснодарския край в Южна Русия, ще се разглежда като още един знак, че военните усилия на Путин няма да успеят. Той беше уважаван парашутист, практикуващ в мисии във „враждебната територия“ и според съобщенията е бил награден за ролята си в анексирането на Крим.

Сергей Чипилев, заместник на групата на руските ветерани на Бойното братство, написа в социалните мрежи: „С голяма болка научихме трагичната новина за смъртта на нашия приятел генерал-майор Андрей Суховецки на територията на Украйна по време на специалната операция. Изразяваме най-дълбоките си съболезнования на семейството му.“

Руският вестник „Правда“ пише, че Суховецки е завършил Рязанската висша въздушно-десантна командна школа през 1995 г., като е започнал като командир на взвод, преди да се издигне до началник-щаб на гвардейското десантно десантно подразделение.

Христо Грозев, изпълнителен директор на уебсайта за разследваща журналистика Bellingcat, написа в Туитър, че потвърждението за смъртта му ще бъде „голям демотиватор“ за руската армия.

Русия твърди, че 498 от нейните войници са убити в Украйна, а други 1597 са ранени.

Британските власти обаче казват, че действителният брой на убитите и ранените почти сигурно ще бъде значително по-голям и ще продължи да нараства.

Службата на ООН по правата на човека информира, че най-малко 227 цивилни са били убити и 525 ранени в Украйна от началото на инвазията преди седмица. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че над 2000 цивилни са загинали.

Източник: fakti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html