неделя, 28 април 2024 г.

3 март разделя, а не обединява българите

Снимки: БГНЕС; iStock Images

„Присъединявам се към призивите 3 март да бъде отбелязан възможно най-минорно, без зари и фойерверки, които в случая са неуместни, защото фойерверките сега са над Киев, Харков, Херсон и други градове в Украйна, което е много жалко. Празникът не бива да бъде изтриван от българската история, това ще бъде груба и непростима историческа грешка“, каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет.

„С прелиминарния мирен договор от Сан Стефано ние се връщаме на картата на света. Макар и със силно орязани граници, с разделения на нацията по безумен начин. Това става на Берлинския конгрес, където не само другите велики сили, но и Русия има своята вина“, обясни той. Проф. Павлов изтъкна, че откакто е национален празник – вече около 30 години, 3 март не може да намери съгласието на нацията:

„Той е ден, който разделя, а не обединява българите. Той трябва да остане като един официален ден за размисъл и за памет за жертвите на тази война – българските опълченци, руснаци, украинци, белоруси, поляци. Не можем да изтрием историята. От друга страна, не бива да се забравя, че тази война е водена не само от благородни чувства, но и поради геополитическите интереси на Руската империя“. Според него войната, която Русия започна в Украйна, се води от Руска империя, а не от Руската федерация: „Ако държавен глава на онази държава е Александър II, наречен от самото си население „Цар Освободител“, днес лидер на тази терористична държава, мога да го кажа с пълна сила, е президентът Владимир Путин“.

Той подчерта, че говорещите в България за национално предателство, „имат точно поведението на национални предатели“. „Не мисля, че в това да се обсъжда нов национален празник има нещо предателско, както твърдят някои кресливи хора“. „20-и април, денят на Априлското въстание, е най-добър за национален празник“, смята историкът.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html