понеделник, 29 април 2024 г.

Парламентът избра нов военен министър

Снимки: БГНЕС

След два часа и половина яростни дебати Народното събрание прие оставката на Стефан Янев и избра за министър на отбраната Драгомир Заков. 181 гласуваха за персоналната рокада в кабинета. Нито един депутат не натисна копчето „против“. „Възраждане“ не участва в гласуването, а 33 парламентаристи от ДПС се въздържаха.

ГЕРБ подкрепи мнозинството, което единно гласува „за“, но попита премиера защо са се огънали под ветото на БСП. По-рано стана ясно, че социалистите категорично са отказали да подкрепят Тодор Тагарев за военен министър с аргумента, че той е „ястреб“ и неприемлива кандидатура за тях. След среднощната му замяна с Драгомир Заков обаче социалистите чинно подкрепиха мнозинството.

Веднага след това досегашният ни ръководител на мисията в НАТО и дипломат от кариерата, Драгомир Заков, се закле на парламентарната трибуна като министър.

В биографичната справка, приложена към проекторешението, се посочва, че Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – 1994-1999 г. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София. Има редица допълнителни специализации в различни международни програми: Програма за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ – Гармиш Партенкирхен (2009 г.); Курс на високо равнище по Обща политика за сигурност и отбрана (ОПСО) на ЕС в Европейския колеж по отбрана (2015-2016 г.); Курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия (2012 г.).

Като наборен военнослужещ (2000-2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За участието си в логистичната подкрепа на операция „Джойнт Гардиън“ e награден със сертификат – грамота от Въоръжените сили на САЩ.

Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в дипломатическата служба, притежаващ богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност. Заемал е ръководни длъжности в МВнР – началник на отдел в дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ (2014-2016 г), и директор на дирекции „НАТО и регионална сигурност“ (2016-2017) и „Политика за сигурност“ – 2017 г. – до момента. Има личен дипломатически ранг „пълномощен министър“.

От 2002 г. последователно е работил в структурата на МВнР в отделите „ОССЕ и регионална сигурност“ и „Контрол на въоръженията и неразпространение“, дирекция „НАТО и международна сигурност“, както и в дирекцията „Политика за сигурност“.

В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004-2008) и в Постоянната мисия на Република България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева. По време на мандата си в Брюксел е бил заместник национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвенционалните въоръжения – до доайен на Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди. Бил е съпредседател на Комитета по Общия статут на Конвенцията на противопехотните мини и координатор на Източноевропейската регионална група към Конвенцията по конвенционалните оръжия. През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на държавите – участнички в ОССЕ, домакинствана в Хамбург от тогавашния германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Драгомир Заков е назначен с указ на президента на Република България от 2019 г. за постоянен представител на Република България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор, който пост заема и към настоящия момент.

Владее английски и френски език, взел е успешно изпит на равнище „професионално владеене“ на руски език към Езиковия център на ООН в Женева.

По време на дебатите в НС се разрази огромен скандал между премиера Кирил Петков и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Крадецът вика дръжте крадеца“, каза последният от трибуната. Той обясни, че „Възраждане държи връзка с много наши сънародници, сред които и много етнически българи на територията на Украйна. „Вашето управление в момента е вредно! Одеса в момента няма никакви военни действия. Стреля се от бандитски формирования, руснаците са на повече от 200 км от там. Там обаче няма български дипломати, които да защитават българските интереси“, каза още Костадинов и упрекна изтеглянето на дипломатите ни от Одеса. „Знаете ли кои са тези 190 човека, които евакуираме? Защо като сте такъв мъж не сте там да помагате на българите? Снощи в 3 часа сме извозвали деца, жени и хора с български паспорти. Защо си тук на трибуната? Защо не си в Украйна сега?“, отговори на висок тон премиерът Петков. Докато той се изказваше Костадинов не спираше да вика от място „Ти ли караше автобуса. Ти ли?!“

Източник: dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html