четвъртък, 2 май 2024 г.

Риск от екокатастрофа заради взривен газопровод до Харков

Снимки: Ройтерс

Трета нощ на ракетни удари и сражения в Украйна. До Харков е взривен газопровод. Украинските власти предупреждават за опасност от екологична катастрофа. Атакуван е и петролопровод край Киев. Руската атака в Украйна продължава с координирани удари от всички посоки. Медиите в Москва съобщават, че Владир Путин е издал заповед да се разшири операцията.

Взривеното петролно депо е на 30 километра от Киев. Местните власти предупреждават за опасност от токсично замърсяване. Взривена е петролна база и в Луганска област. Сателитни снимки показват настъплението на руските войски към Водно електрическата централа край Каховка. От сателитни снимки се вижда придвижването на тежка руска техника в зоната на Чернобилската централа, както и района на Харков след взрива на газопровода. Жителите на Харков са призовани да покрият прозорците с мокри чаршафи и да не излизат навън.

От канцеларията на украинския президент съобщиха, че при експлозията се е образувал облак с формата на гъба. За втория по големина град в Украйна се водят ожесточени сражения. Местните власти заявиха, битките продължават и увериха, че града все още е под украинска власт. Харков се намира на 40 километра от руската граница.

За жителите на украинската столица нощта започна със сирени. От вчера от 17 часа до днес в 8 действа комендантски час. Кметът на града Виталий Кличко предупреди, че всеки, който е по улиците по това време ще бъде смятан за враг. „Искам да призова всички ваши правителства: Нуждаем се от вас. Спешно се нуждаем от помощта ви. Колкото е възможно по-бързо!“, казва жител на Киев. Продължават сраженията и в Луганска област. Според информация на Пентагона, най-малко 50% от руските ударни сили вече са на територията на Украйна.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html