понеделник, 29 април 2024 г.

Армията на Украйна: Малка, но подкрепяна

Снимки: Ройтерс; БГНЕС
Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани по численост от руските, но тъй като Русия започва инвазия, военни експерти казват, че Киев би бил в състояние да окаже значителна съпротива и да нанесе тежки жертви. Армията на Украйна също така е по-добре обучена и оборудвана, отколкото бе през 2014 г., когато Русия превзе полуостров Крим от Украйна без бой. Смята се и за силно мотивирана.
Според оценките на повечето военни експерти броят на руските войски близо до границата на Русия с Украйна е над 100 000 души. Русия също така премести част от войските си в Беларус, северно от Украйна, за военни учения.
Руската армия има около 280 000 души персонал, а комбинираните ѝ въоръжени сили са около 900 000. Нейните 2840 бойни танка превъзхождат украинската с повече от три към едно според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).
Премиерът на Украйна каза, че указ, подписан наскоро от Зеленски – за приоритетни мерки за укрепване на отбранителните способности на държавата, повишаване на привлекателността на военната служба и постепенен преход към професионална армия – в крайна сметка ще доведе въоръжените сили на Украйна до 361 000 души.
Въпреки че Украйна утрои бюджета си за отбрана в реално изражение от 2010 до 2020 г., общите ѝ разходи за отбрана през 2020 г. възлизат само на 4.3 млрд. долара, или една десета от руските.
Военни анализатори казват, че противовъздушната и противоракетната отбрана на Украйна е слаба, което я прави силно уязвима от руските удари по нейната критична инфраструктура. Те казват, че Русия ще се стреми и да използва своето превъзходство в електронната война, за да парализира командването и контрола на противника и да прекъсне комуникациите с подразделенията на терен.
Източник: dnevnik.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html