неделя, 28 април 2024 г.

Танкове в Донецк след признаването на независимостта от Русия

Снимки: БГНЕС
Колони от бойни машини, включително танкове, са забелязани тази сутрин в покрайнините на Донецк, столицата на един от отцепилите се региони в Източна Украйна, след като руският президент Владимир Путин призна тяхната независимост.
Репортер от „Ройтерс“ видя около пет танка в колона в околностите на града и още два в друг край на града. Тежките машини са били без обозначения, но се появиха часове след като Путин подписа договорите за дружба и сътрудничество с двата отцепили се региона и разпореди руски миротворци да се разположат там.
Украинският президент Владимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир и изключи каквито и да било териториални отстъпки в обръщение към нацията в ранните часове на днешния ден, предаде „Ройтерс“. Държавният глава направи изявление след решението на Русия официално да признае двата подкрепяни от Москва отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпрати войски там, ескалирайки кризата, за която Западът се опасява, че може да разпали голяма война.
След като председателства съвещание на Съвета за национална сигурност Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна. Президентът каза, че страната му иска да реши кризата чрез дипломация, но че Украйна е готова да издържи на продължителен натиск.
„Ангажирани сме с мирния и дипломатически път, и само него ще следваме“, каза Зеленски и добави: „Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем“. Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.
„Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори“, каза Зеленски  и допълни: „Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи“.
В същото време Путин издаде укази, разпореждащи на министерството на отбраната да изпрати руски миротворци в двата отцепили се региона в Източна Украйна. По-рано той подписа укази за признаване на самопровъзгласилите се „Донецка и Луганска народни републики“, пренебрегвайки предупрежденията на Запада, че подобна стъпка би била незаконна и би довела до провал на дългогодишните мирни преговори в рамките на Минските споразумения.
Не закъсня и отговорът на Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за налагате на санкции заради действията на Русия. Признаването представлява „необичайна и изключителна“ заплаха за националната сигурност и външнополитическите интереси на Америка, смятат отвъд Океана.
Със своя указ Байдън забрани на американците да инвестират в ДНР и ЛНР, да търгуват с тях и да ги финансират. Документът позволява да бъдат налагани санкции срещу всяко лице, което оперира в този регион. По-късно днес се очаква американската администрация да разкрие нови мерки в отговор на руското признание на отцепилите се републики.
Източник: dnes.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html