неделя, 28 април 2024 г.

Илиана Раева подхвана гимнастички за качени килограми

Снимки: БФ

Стилияна Николова спечели многобоя в днешното контролно състезание на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално жени, което се проведе в тренировъчната „Арена Армеец“.

Втора се нареди Ева Брезалиева, следвана от Татяна Воложанина, София Иванова, Магдалина Миневска, Радина Томова и Лъчезара Пекова. Боряна Калейн игра само три уреда. Композицията й на обръч е изцяло нова, затова треньорският щаб взе решение да не го играе днес. При девойките старша възраст първа в многобоя се нареди Елвира Краснобаева („Грация“), следвана от Дара Стоянова („Илиана“) и Жана Пейчева („Левски Триадица“). В контролното участваха още Цветейоана Пейчева („Диляна“), Дара Малинова („София спорт“) и Виктория Христозова („Спартак“).

Президентът на БФХГ Илиана Раева не беше особено доволна от представянето на гимнастичките. „То нищо не се видя от новите композиции. Истината е, че едно контролно с публика и медии при всички случаи влияе на момичетата и затова ще го правим по-често. Композициите са абсолютно различни, изискванията към състезателките са абсолютно различни и затова се получават такива груби грешки. Тук искам дебело да подчертая, че България се опитва на 100% да прави всичко по новия правилник, той изисква коренно различна промяна към отношението към цялото съчетание, работата на тренировки и т.н.“, каза Раева.

„На 9 март отново имаме контролно, отново ще бъде открито. Да композициите са много добри, но за съжаление, сега момичетата не успяха да ги покажат. Те са в значително по-добра форма, отколкото показаха днес. Отдавам го изцяло на това, че има публика и искат да се покажат по най-добрия начин. Имам забележки към килограмите на някои от момичетата, които трябва да свалят и при всички случай бройката при девойките в националния отбор трябва да се съкрати, за да може да се работи по-добре“, добави президентът на БФХГ.

Раева разкри, че Боряна Калейн прави нова композиция на обръч. „При жените съм доволна от композициите, защото съм ги видяла изиграни по съвсем различен начин и са много атрактивни. Всички много харесаха бухалките на Боряна Калейн, но тя не успя да ги покаже реално. И доволна, и недоволна съм. Правим нов обръч на Боряна, много различен от това, което играеше до преди един месец, след посещението на г-жа Абу Шабана. Старият й обръч не се хареса, прави нова композиция, но на следващото контролно ще може да се види“, каза още Илиана Раева.

Тя обясни защо България не участва на Гран при в Москва, което е този уикенд. „Не участваме в Гран при на Русия, защото имаше рестрикции заради коронавируса и ни беше казано, че делегацията ще ни бъде намалена с 50%. Иначе ще стартираме на всички състезания. Отпаднаха турнирите в Тарту (Естония) и Тие (Франция), не се знае кое ще го има заради пандемията, но във всяко състезание, което се провежда, ще имаме участнички“, добави Раева.

Международният съдия Даниела Велчева отпразнува 60-годишния си юбилей в залата с торта и получи огромен букет рози от бронзовите медалистки от ансабъла в Рио 2016 Любомира Казанова, Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и старши треньорката Ина Ананиева.

Източник: bnr.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html