понеделник, 29 април 2024 г.

Генчовска: Твърдо сме зад Украйна

Снимки: интернет

„България застава изцяло зад Украйна, а Русия може „всеки момент“ да понесе сериозни и всеобхватни санкции“, каза пред bTV след края на Мюнхенската конференция по сигурността външният министър Теодора Генчовска.

По повод нарастващото напрежение по оста Русия – Украйна, тя заяви, че за съжаление се наблюдава продължаващо увеличение на руските сили и техника. „Постоянно пристига информация от съответните служби на страните-членки и наши партньори в Европейския съюз и НАТО. Всички имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии“, каза Генчовска.

Тя акцентира, че преди всичко са инструментите за диалог, когато обаче от двете страни има желание. По думите ѝ Русия поставя останалите страни в неприемливи условия и в „противовес на световния ред, който е обоснован на ясни правила“.

„Тазгодишното издание на конференцията по сигурността е полезно, за да изразим ясно послание, че всички заставаме зад Украйна и сме готови на диалог, но сме готови и на категорична и единна реакция, ако не се случи деескалацията, която е изключително необходима в този момент“, обясни Генчовска. Тя определи санкциите срещу Русия, за които вчера настоятелно призова президентът на Украйна Владимир Зеленски, като много сериозни и всеобхватни, като решението за тях се взима в координация със САЩ и Великобритания, а всяка държава е поела своята тежест. Генчовска заяви, че засега българското посолство в Украйна няма да се мести от Киев в Лвов. Подобен ход вчера направи НАТО, след като премести офиса си в западния украински град.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html