събота, 27 април 2024 г.

МОК за допинга във фигурното пързаляне: Спекулации

Снимки: Фейсбук
Говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс беше засипан от въпроси за отложената церемония в отборната надпревара на фигурното пързаляне. Той обаче беше категоричен по време на дневната си пресконференция, че няма нова информация, като не пожела да коментира слуховете за съмнителна проба на рускинята Камила Валиева.
“Няма да коментирам всички слухове, които се появиха вчера и които тепърва ще се появяват. Имаме ситуация, която се нуждае от съвет”, заяви Марк Адамс. “Що се отнася до слуховете за допинг, това са спекулации. Освен това искам да кажа, че ITA (Международната агенция за тестване) и CAS (Спортния арбитражен съд) отговарят за допинг тестовете на олимпиадата. Не мога да кажа повече, за съжаление”, допълни по темата говорителят на МОК.
„Ние, разбира се, се надяваме на разбирането и търпението на всички спортисти, които са въвлечени в тази ситуация. Това е правен въпрос. Не мога да кажа нищо повече. Всички се опитват да разрешат този проблем много бързо“, допълни Адамс.
Според руския журналист Влад Жуков Камила Валиева няма да бъде наказана: „Камила Валиева е в безопасност. Снощи вечерта са ѝ съобщили, че всички ограничения са свалени.“
Церемонията по награждаването в отборния турнир по фигурно пързаляне, спечелен от Русия, беше отложена за неопределено време. Официалната причина са правни консултации с Международния кънки съюз (ISU) за един от медалистите.
По неофициални данни става дума за съмнителна допинг проба на 15-годишната Камила Валиева. В медиите се появи информация, че това вещество е триметазидин – лекарство, което се използва за лечение на сърдечни проблеми. Камила е дала теста през декември, а веществото е в изключително малки количества.
Само преди дни Валиева стана първата жена в историята, изпълнила четворен скок на олимпийски игри. Във волната програма на отборната надпревара в Пекин 15-годишната състезателка скочи по безупречен начин четворен салхов. Във втората половина на програмата Камила падна от четворен тулуп, но дори и по този начин успя да изпревари всички конкурентки при дамите с резултат от 178,92 т. Забележителното бе, че в програмата й имаше заложен не само един четворен скок, а цели три.
Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html