петък, 3 май 2024 г.

Човек на пистата спря наша скиорка в слалома

Снимки: БОК
20-годишната Ева Вукадинова зае 49-о място след първия манш на алпийския слалом от програмата на Игрите в Пекин. Тя финишира за 1:00.71 минути, въпреки че влезе в слалома с контузия в дланта.
Представянето на българката бе белязано от странен инцидент. Тя се спусна със стартов номер 66 и изоставаше с 4.33 секунди на последната междинна контрола. След това Ева изведнъж излезе от релси и пропусна врата, сякаш загубила концентрация.
Оказа се, че няколко врати по-горе на трасето се е появил човек от поддръжката на пистата, напълно нерегламентирано. България подаде контестация, която бе уважена. Ева се спусна за втори път, но видимо бе по-предпазлива и мина с около две секунди по-бавна на последната междинна контрола, спрямо времето от първото спускане.
„Имаше човек на трасето, видях го, докато карах. Доста ме разконцентрира. Жалко, защото първото ми спускане бе доста по-сполучливо – коментира Ева. – Трябваше да сляза до долу, да се кача и да се спусна пак… Това подейства и физически, и психически. Боли ме и контузеното място. Карам с шина, предписаха ми и лекарства. Трябваше да да стартирам, исках да покажа, че българите можем. Мога повече“, допълни Ева, която не завърши втория манш.
Олимпийската титла спечели Петра Влъхова, въпреки че тя беше осма след първото спускане. При второто си спускане словачката не направи нито една грешка и се изкачи до върха. Голямата фаворитка Микаела Шифрин се провали, отпадайки в първия манш. Тя не успя да финишира и в другата й коронна дисциплина – гигантския слалом.
Сребърен медал за Австрия спечели Катарина Линсбергер, а трета остана Уенди Ходелнер (Швейц). Първите пет състезателки финишираха събрани в едва 22 стотни.
Това е четвърта олимпийска титла за Словакия като самостоятелна държава. Дотук всички златни медали беше донесла биатлонистката Анастасия Кузмина (2010, 2014 и 2018 г.).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html