понеделник, 29 април 2024 г.

Конституционният съд: Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор

Снимки: БГНЕС; интернет

Министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на един от „тримата големи“ в съдебната власт – главният прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Решението е на Конституционния съд и е взето единодушно, става известно от съобщение на сайта на съда.

То е ключово за бъдещето на съдебната система в България, тъй като се очаква да доведе до серия от събития предвид заявките на управляващото мнозинство както за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, така и за сериозни промени в съдебната система и конституцията.

Конституционните съдии приемат, че: „Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129, ал.3, т.5 от Конституцията“.

Разпоредбата гласи, че една от хипотезите за предсрочно прекратяване на мандата е „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html