петък, 3 май 2024 г.

Никола Минчев: Няма да пуснем предсрочно Северна Македония в Европейския съюз

Снимки: интернет
„Статутът на съдиите по вписванията няма да се променя през преходните и заключителните разпоредби на бюджета, гарантира в интервю пред „24 часа“ председателят на Народното събрание Никола Минчев.
„Но в крайна сметка тези промени няма да бъдат реализирани чрез преходните и заключителните разпоредби на бюджета. Ще се възприеме друг подход – чрез отделен законопроект, който да мине по законовата процедура“, коментира той.
„Те просто ще минат по каналния си ред, за да могат засегнатите лица да вземат отношение по предложенията, съответните комисии да обърнат внимание на промените и да имаме един качествен законопроект“, допълва той. В отговор на въпроса дали това ще породи проблем с изпълнителната власт, Минчев казва: „И няма да ме скарат с никого, защото в крайна сметка качественото законодателство е приоритет не само на законодателния орган, не само на членовете на „Продължаваме промяната“ в Народното събрание, а и на премиера и вицепремиера. Цялата коалиция държи на това“.
По думите му това е общо решение на всички и вече е дискутирано. „Работи се в момента по отделни законопроекти и когато са готови, ще бъдат внесени“, анонсира Никола Минчев.
В отговор на въпроса дали е налице напрежение между президента и премиера, парламентарният председател отрича.
„Чак напрежение не мисля, че има. Нормално е да има различни виждания между две различни институции. Дори е здравословно за държавата да се чуват различни мнения. Не би било правилно, ако всички власти са в абсолютен унисон по дадена тема. Така че не мисля, че на хоризонта има разрив между президент и премиер“, коментира Минчев.
И гарантира, че няма да пуснем предсрочно Северна Македония в Европейския съюз. „България няма да отстъпи на натиска на Европа и позицията на изпълнителната власт не е такава. Идеята е да се даде нов тласък на преговорния процес между България и Северна Македония и той се случи много успешно в началото на годината. Но това не е резултат на натиск, а на желание да се постигне истински напредък. В наш интерес е интеграцията на Западните Балкани, така че действията по засилване на отношенията между двете страни и изчистване на всички отворени въпроси следва да се оцени позитивно“, казва председателят на НС. Минчев потвърждава, че за него е много важно спазването на условието за гарантирането на правата на българите в югозападната ни съседка.
Председателят на НС приема за нормално и разногласията между партиите в управляващата коалицията и по-специално с ИТН, по въпроса за зеления сертификат.
„Между 4 формации е нормално да има различни идеи и концепции. ИТН са срещу тази мярка и това е тяхно право. Това, че сме в една коалиция, не означава непременно, че всички трябва да се подпишем под едно и също мнение по всеки въпрос. Търси се балансът. Това е тема, по която ИТН са на различно мнение, така са преценили. Ще видим и КС какво ще реши“.
Той потвърждава, че засега депутатите нямат намерение да се връщат в залата на бившия Партиен дом и ще заседават в първата сграда на Народното събрание.
„В момента другата сграда не може да приеме Народното събрание поради ремонт. Моето лично мнение е, че Народното събрание трябва да бъде в тази сграда и по чисто символни съображения – това е мястото, което най-позитивно се свързва с този орган“, коментира Минчев. Той признава, че още не е мислено за какво ще бъде предназначена новата зала, която сега остава неизползвана, а за изграждането й бяха дадени милиони от бюджета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html