неделя, 28 април 2024 г.

Александър Морфов се завръща на българска сцена с „Антигона“

Снимка: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Режисьорът Александър Морфов започва репетиции на „Антигона“ в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, съобщават от институцията.

Спектакълът на именития режисьор ще е изграден около версията на Жан Ануи, стъпила върху трагедията на Софокъл, но всеки, който познава театъра на Морфов знае, че сценичният вариант ще се създава в процеса на репетициите.

Има плашеща актуалност в този текст, който проследява както устойчивостта на Антигона, така и трагичните последствия от политическата гордост. Морфов е режисьор с остра социална чувствителност и новият спектакъл е своеобразно продължение на търсения в тази посока.

Достатъчно е да си спомним представлението му на „На ръба“. Седем години минаха от априлския ден, когато се появи премиерата на тази постановка в България. След дълго прекъсване, отново през април, ще се появи нова премиера на Александър Морфов в България. Спектакълът не само ще въведе в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най красивите ни прояви, когато жаждата за свобода и истина надделява над всичко.

 

Източник: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html