сряда, 1 май 2024 г.

Българите в Украйна не искат да се евакуират

Снимка: МС

„В ежедневен контакт сме с Генералното ни консулство в Украйна“, заяви на брифинг министърът на външните работи Теодора Генчовска. „Изграждането на адекватни отбранителни способности е това, от което Република България се нуждае изключително много, за да можем да се чувстваме достойна страна членка на Алианса, а не само да разчитаме на дипломацията.

За нас са изключително важни и българите в Украйна. Още отпреди две седмици се в ежедневен контакт с посолството и с генералното консулство. Добре знаем, че общността там е доста голяма и към този момент, няма проявено желание за евакуация, но плановете са актуализирани“, обясни Генчовска. Тя посочи, че това е обсъдено и с партньорите на Българи, със страните членки на ЕС и НАТО като възможност те да осигурят логистика при необходимост.

„Тук обаче е важно да се каже, че ние трябва в един и същи момент, в случай на нужда да тръгнем да евакуираме нашите хора, защото това е много важен сигнал. Тези планове вече са дискутирани с министъра на отбраната“, каза още външният министър.

Позицията на всички държави членки на ЕС е единна по отношение на това да се намерят дипломатически подход за намаляване напрежението и деескалация между Русия и Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html