сряда, 1 май 2024 г.

Путин праща бойни кораби от Атлантика до Северния полюс

Снимки: ТАСС
Русия обяви началото на мащабни военноморски учения през януари и февруари в Атлантическия, Тихия и Северния ледовит окаеани, както и в Средиземно море.
“Общо над 140 бойни и поддържащи кораби, над 60 самолета, 1 000 единици военно оборудване и около 10 000 военнослужещи ще участват в тях”, съобщиха от руското Министерство на отбраната. От там уточняват, че  маневрите ще се проведат както “във водите и моретата до които има излаз руската територия”, така и “океански зони по света, от съществено оперативно значение”, предаде БНР.
Новината идва само ден преди срещата в Женева на държавния секретар Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров и на фона на обвиненията от страна на Запада, че руският президент Владимир Путин готви нахлуване в Украйна.
“Основната цел на тези учения да синхронизират военноморските, военновъздушните и космическите сили за защита руските национални интереси в световните океани за противопоставяне на военните заплахи срещу Русия от морета и океани”, подчертава още от министерството на отбраната на Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html