понеделник, 29 април 2024 г.

„Разводът“ – филм и видео инсталация на художничката Валентина Шарра

Снимка: Goethe-Institut Bulgarien

Проектът ще бъде представен на 3 февруари в Гьоте-институт в София и може да бъде видян до 2 март.

Можем ли да кажем сбогом на часовниците и да се разделим с традиционните си представи за времето – за неговата линеарност, необратимост и тоталност? Можем ли да забравим тиктакането на часовника на стената или този вътре в нас? И вместо това да възприемем времето като абстрактна субстанция, като лично усещане и фантастично пътешествие без предначертана посока?

Във филма си „Разводът“ Валентина Шара се занимава именно с тези въпроси и идеята за пресмисляне на времето. Той е своеобразен манифест на индивидуалното време.

Филмът е съставен от 11 части, представящи различни концепции и хипотези, които Шара анализира в търсенето си на дефиниция на времето. Филмът ни среща с добре познатите постулати на времето – продължителност, мигновеност, необратимост, старост, минало, настояще, бъдеще, сън и наяве. В търсенето си Шара ни предлага необикновено пътуване през времето и пространството – отвежда ни в природата, по поречието на каммената река на Витоша и в дълбините на морето, в застиналите мигове на горски пожар, среща ни с възрастни и деца, обикновени хора, физици и мечтателни образи на италианското кино.

Валентина Шарра е родена през 1983 г. в Рим. След магистърска степен по право и множество специализирани курсове по фотография тя получава дипломата си с отличие през 2013 г. в Академията за изящни изкуства в Рим с дипломна работа на тема „Les espaces en friches“ („Пустеещи земи в градското пространство“), написана по време на програмата за обучение във Villa Arson, Ecole nationale supérieure d’art в Ница, Франция. Понастоящем живее и работи в София, където през 2018 г. завършва магистърска степен по скулптура в Националната художествена академия.

Екип, работил по филма „Разводът“ (2021, 26:06 мин.) :
Монтаж: Райна Тенева
Камера: Тилман Рьодигер
Музика и звук: Иво Паунов
Глас: RaJa ElMad

 

Източник: Goethe-Institut Bulgarien

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html