сряда, 1 май 2024 г.

Петков: Не ме е страх от протести

Снимки: БГНЕС
Министър-председателят Кирил Петков заяви пред БНР, че не изпитва страх от протести и е готов винаги да разговаря с хората. „Въобще не ме е страх от никакви протести и от никакви хора да влизат, където си искат“, подчерта Петков, като декларира готовност пръв да слезе при протестиращите, ако дойдат пред Министерския съвет. И допълни: „Ако някой си мисли, че с някакви заплахи ще постигне нещо, това няма да е при нашето правителство“.
След протестите, организирани от „Възраждане“ на 12 януари срещу зеления сертификат, при които се стигна до напрежение и сблъсъци пред парламента и размяна на остри реплики между депутатите след това и вътре, Петков обясни за създаването на работна група, включваща критици и противници на ограничителните мерки: „Нашите врати винаги са отворени за дискусия. Винаги може да се научи нещо повече. Най-лошото, което може да се случи, е, когато група хора се игнорират, капсуловат и започнат да стават агресивни. Тази платформа ще даде възможност на тези хора да кажат своите виждания. Тя е консултативна. Аз искам да влезем в този диалог с хората, които не вярват във ваксини. Да се случи на база експертни мнения. Ако има аргумент, базиран на данни, ние винаги сме готови да го чуем. Отваряме диалога за съществени аргументи. В първата дискусия имаше добра посока – да се следи капацитета на леглата с кислород“.
По темата с пандемията и новия план на правителството за справяне със здравната криза, базиран върху заетите интензивни легла, министър-председателят коментира, че за пръв път има толкова добре структуриран и логичен план. „Няма да се правят мерки, които са само номинални, без това наистина да се налага“, коментира той.
„Знам каква заплаха е произтекла от невнимателното използване на класифицирана информация от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, но повече не мога да кажа, защото и това е класифицирана информация“, каза Петков пък в интервю за Би Ти Ви относно отнемането на достъпа до секретни данни на настоящия ръководител на КПОКОНПИ. Цацаров е с отнет достъп от петък, а ден по-рано обяви, че ще подаде оставка. Премиерът не скри, че е бил изненадан от близостта във времето на тези две събития, но не коментира дали подозира изтичане на информация от службите. Премиерът подчерта, че важният сигнал в случая е този, че вече няма недосегаеми. „ДАНС демонстрира действия по правилата, независимо кой е замесен“, подчерта Петков. Той отрече обвиненията за натиск върху работата на агенцията. „ДАНС докладва на мен, но в оперативната работа не се меся. ДАНС са направили най-доброто, което може да се направи. Не става въпрос за лично отмъщение. Освен това това не е последна инстанция и Сотир Цацаров може да обжалва решението“, посочи още Петков. Той допълни, че от ДАНС трябва да решат дали да сезират прокуратурата по казуса.
В отговор на въпрос Петков подчерта, че преди да се говори за името на новия ръководител на КПКОНПИ, трябва да се приеме законът, който ще реформира работата на агенцията. Премиерът допълни, че в понеделник се свиква междукоалиционен съвет, който ще обсъди проектозакона.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html