понеделник, 29 април 2024 г.

Пандемията ще приключи още тази година, прогнозира професор

Снимки: newsbg.eu
Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година. Това заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 в „Денят започва с Георги Любенов“. „Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последния или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот“, каза Аргирова.
Въпреки оптимистичната прогноза, според нея все още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия. „В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това“, коментира Аргирова. Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса.
Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП „Възраждане“, ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите. „Основната ѝ задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме – не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност. Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на „Възраждане“, каза Аргирова, „Във всичко ще се вслушаме, само че ще вземем решение на базата на данните. Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават.“
Проф. Аргирова обясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек спира да пренася вируса. По думите ѝ вече е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и промяната на подхода на налагане на ограничителни мерки.
Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html