неделя, 28 април 2024 г.

Млад художник изследва обратния ефект на завишените очаквания

Снимка: КО-ОП

Самостоятелната изложба на Теодор Генов “Shot Down In Mid Flight” ще бъде представена в арт пространството КО-ОП на 27 януари 18:00 часа.

С проекта си “Shot Down In Mid Flight” Теодор Генов се занимава с темата за продуктивността в изкуството. Или по-точно с липсата на такава и справянето с творческия блокаж, натиска от големите очаквания и страховете от постоянното пропускане на възможности. В този смисъл изложбата изследва именно обратния ефект, който се получава от амбицията ни да бъдем винаги по-усърдни, по-добри, по-бързи и по-силни.

Завишените очаквания са реалност за всяка една сфера на живота, изкъсно следени от безброй очи и скролващи пръсти. От нас се очаква да сме винаги продуктивни, да издържаме на стрес, да сме динамични и адаптивни. Да имаме работен стаж и опит преди първото си интервю за работа.

А художниците трябва да действат още по-бързо. Изложби, колекционери, резиденции, конкурси, каталози… Постоянна продуктивност, нови работи и леещо се безспир вдъхновение.

Но какво се случва, ако изгубиш ритъм и слезеш от въртящото колело?

Тогава идва прокрастинацията. Това е разтегнатият във времето момент на нищоправене и безтегловност, когато съмненията, напрежението и страховете придобиват физическа форма и тежат. И задушават.
В първата си самостоятелна изложба “Shot Down In Mid Flight” Теодор Генов разказва от първо лице за самосаботирането, непродуктивността и прокрастинацията (породени от пост-/пандемията или пък не).

За автора:

Теодор Генов (1995 г.) е учил анимационно кино. Той се опитва да провокира заобикалящата го среда с характерните за него игриви герои и гледа на света като на „игрална площадка“. Това води до различни групови изложби, като „Cheap as Chips“ – дуо шоу и представяне на съвместен зин, заедно с Александра Георгиева (Sa6ettu) в галерия 167, София. В началото на 2019 г. той се включва и в Art Start 2019 – годишна групова изложба, която представя новоизгряващи български художници, а през лятото на 2021 г. се включва в Симпозиума за съвременно изкуство в Благоевград по покана на Сашо Стоицов. Участва и в редица други групови изложби.

 

Източник: КО-ОП

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html