понеделник, 29 април 2024 г.

Петков: Зеленият сертификат остава!

Снимки: БГНЕС

„Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите“, каза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ премиерът Кирил Петков.

„По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека“. Премиерът обяви за БНР, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор.

Петков обясни, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система. Тази позиция е обсъдена днес, уточни премиерът. „Виждам задълбочена разлика между група хора, които не вярват в Covid. Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел, каза министър-председателят Кирил Петков пред bTV, коментирайки протеста пред парламента.

„Здрав съм, имам три дози и работя от сутрин до вечер, каза премиерът, който е под карантина след участието в КСНС, където бе и председателят на парламента Никола Минчев, който се оказа позитивен за COVID-19. „Искам да покажем новия модел преди да е дошла новата вълна. Уважавам правото на протест“, каза премиерът. Премиерът е категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавируса. Той каза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки. Петков допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html