понеделник, 29 април 2024 г.

Изложба събира български художници в Чехия

Снимка: Български културен институт в Прага

В Българския културен институт в Прага днес се открива експозицията „Българските художници в Чехия. 95 години по-късно“.

Събитието е провокирано и от състоялата се преди 95 години /1926 г./ в Прага най-мащабна изложба на български творци в историята на следосвобожденска България.

Български художници, живеещи и работещи в Чехия, представят свои творби в изложба,  организирана от Българският културен институт. В експозицията са включени творби на Бистра Бакалова, Борис Бранков, София Кандиларова, Севдалина Коваржова Костадинова, Валентин Попов, Любен Петров, Румен Саздов, Селина Саздова, Николай Станев, Ирена Фрис Станева, Луиза Станева и Тодор Янков.

Авторите са представители на различни поколения, с различни светогледно-естетически прояви. Творбите на всеки един са носители на лична символика, на емоционални и метафорични проекции, специфични изразни средства, представи и наративно-поетични инвенции. Свързва ги онази динамика, която формира творческата индивидуалност – безпокойството на търсещия дух в процеса на осмисляне, дефиниране и трансформиране на идеите в действителни образи. Срещата на толкова различни по творчески стил, тематика, медии и концепции автори е предизвикателство както за тях самите, така  и за зрителя. Обединени в експозиционното и съзерцателното пространство, те могат да намерят допирни точки и да водят визуален диалог помежду си с мисъл, сърце и душа.

 

Източник: Български културен институт в Прага

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html