сряда, 1 май 2024 г.

Джокович съзнателно е нарушил карантината след положителен PCR

Снимки: Ройтерс
Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович призна, че е дал интервю пред журналист в средата на декември, въпреки че вече е знаел, че има положителен резултат от изследване за коронавируса.
Сръбският тенисист обяви също, че хора от екипа му са попълнили документацията при влизането в Австралия и заяви, че невярната информация в нея е човешка грешка. На летището в декларацията му е посочено, че не е бил в друга държава в последните 14 дни, докато той е бил в Сърбия и в Испания.
Думите му дойдоха в изявление, публикувано в каналите му в социалните мрежи. В него той твърди, че на 16 декември си е направил няколко теста, включително и PCR. Ден по-късно е бил на събитие с много деца, като според изказването му по това време все още не е знаел, че резултатът му е положителен.
Сърбинът беше задържан още с влизането си в Австралия, а визата му беше анулирана. Впоследствие той спечели в съда, но във въздуха остават много въпроси около евентуално нарушаване на серия правила както в Сърбия, така и при влизането в Австралия.
„Искам да се обърна към вас по повод продължаващата дезинформация за моите дейности и присъствие на събития през декември след положителния ми PCR COVID тест. Има дезинформация, която трябва да бъде поправена, особено в интерес на голямата загриженост на обществото заради моето присъствие в Австралия. И да отговоря на въпроси, които са много болезнени и притесняващи моето семейство. Искам да подчертая, че опитах много сериозно да осигуря безопасността на всички в съответствие със задълженията за тестване.
Посетих баскетболен мач в Белград на 14 декември, след който се разбра, че няколко души са дали положителна проба за COVID-19. Въпреки че нямах симптоми, направих бърз антигенен тест на 16 декември, който беше отрицателен и от повишена предпазливост си направих официален PCR тест на същия ден. На следващия ден посетих тенис събитие в Белград, за да дам наградите на деца – направих си бърз антигенен тест преди да отида на събитието и той беше отрицателен. Бях асимптоматичен, чувствах се добре и не бях получил известие за позитивния PCR тест преди края на събитието.
На следващия ден, 18 декември, бях в моя тенис център в Белград, за да изпълня отдавнашен ангажимент за интервю и фотосесия за „Екип“. Отмених всички други ангажименти освен интервюто за „Екип“. Чувствах се длъжен да направя интервюто за „Екип“, защото не исках да подведа журналиста, но стоях на дистанция и носех маска – с изключение на момента на снимката. След интервюто се прибрах вкъщи и се изолирах за изискания период, но гледайки назад, смятам, че това беше грешна преценка и приемам, че трябваше да пренасроча този ангажимент.
По отношение на декларацията ми за пътуване, тя беше попълнена от мое име от моя екип, както казах на имиграционните власти при пристигането ми. Моят агент искрено се извинява за административната грешка в отбелязването на грешния прозорец за предишното ми пътуване, преди да дойда в Австралия. Това беше човешка грешка и определено не е нарочно. Живеем в предизвикателно време, в глобална пандемия, и понякога такива грешки се случват. Днес моят екип даде допълнителна информация на австралийското правителство, за да изясним въпроса.
Реших, че е важно да изясня дезинформацията, но няма да правя повече коментари от уважение към австралийското правителство, техните власти и настоящия процес. Винаги е чест и привилегия да играя на Australian Open. Турнирът е обичан много от играчи, фенове и общността не само във Виктория и Австралия, а и по целия свят. Просто искам да имам възможността да се състезавам срещу най-добрите играчи в света и да играя пред една от най-добрите публики в света“, пише световният №1 в тениса.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html