сряда, 1 май 2024 г.

Джокович е подал невярна информация при влизане в Австралия

Снимки: Туитър
Правителството на Австралия установи разминаване в подадената информация от Новак Джокович в декларацията за пътуване, с която сръбският тенисист е влязъл в страната на 5 януари.
Новото развитие на сагата около пребиваването на световния №1 на Зеления континент дойде точно в момента, в който министърът на имиграцията Алекс Хоук обмисля дали отново да анулира визата на 20-кратния шампион в Големия шлем и да нареди депортирането му в навечерието на Australian Open (17-30 януари).
В своята декларация Джокович е посочил, че не е пътувал през последните 14 дни преди пристигането си в Австралия. Това обаче не е вярно, тъй като е публично известно, че на 25 декември 34-годишният белградчанин беше в родината си, а в последните дни на 2021 г. вече беше в испанския курорт Марбея, където провеждаше тренировки за новия сезон в тениса. Въпреки това той е отбелязал отговор „Не“ на този въпрос.
В декларацията за пътуване изрично е подчертано, че „предоставянето на невярна или подвеждаща информация е сериозно нарушение, което може да доведе до гражданска санкция с максимално наказание от 12 месеца в затвора“. Според местните медии обяснението на Джокович е, че декларацията му е попълнена от представител на австралийската тенис федерация (Тенис Австралия). Не е ясно дали това може да оправдае нарушението. От федералното правителство засега коментират само, че „случаят се разглежда“.
В понеделник федералният съд в Мелбърн постанови анулираната виза на Новак да бъде възстановена и той незабавно да получи достъп до страната. Министър Хоук обаче предупреди, че може да се възползва от правото си еднолично да отнеме визата на сърбина и да нареди депортирането му по силата на закона за миграцията. Окончателното решение се очаква в близките часове.
Източник: segabg.com

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html