сряда, 1 май 2024 г.

Художник от Велико Търново ще ни представя на Венецианското биенале

Снимка: Министерство на културата на Република България

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова и автор Михаил Михайлов бе избран да представи България на 59-ото издание на Венецианското биенале за изкуство през 2022 година.

17 проектни предложения, постъпили в Министерството на културата, бяха разгледани от жури, назначено на министъра на културата, в състав: председател – проф. д-р Галина Лардева-Минкова – изкуствовед и заместник-ректор по научноизследователската и художественотворческата дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив; и членове: проф. д-р Красимир Русев – художник и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“; Весела Ножарова – изкуствовед и куратор във Фондация „Кредо Бонум“; д-р Боряна Вълчанова – уредник и куратор в Националната галерия; Ния Табакова – старши експерт в Държавен културен институт към Министерство на външните работи; Владия Михайлова – главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“; Десислава Дикова – представител на Министерство на културата.

Статутът за Национално участие във Венецианското биенале предвижда да се осигури достъп до постъпилите проекти в конкурса. Проектите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на културата на 12.01.2022 г.

На 11 януари, вторник, от 12:00 часа, в Национална галерия – „Двореца”, „Бална зала”, на пл. „Княз Александър І“ ще се състои пресконференция, на която ще бъдат представени резултатите от конкурса. Участие в нея ще вземат комисарят на националното участие и директор на Националната галерия – Ярослава Бубнова, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата.

Венецианското биенале за изкуство ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г.

 

Източник: Министерство на културата на Република България

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html