сряда, 1 май 2024 г.

Лаборант е задържан с 300 лв. за фалшив сертификат

Снимки: интернет

Служител от медицинска лаборатория в Пампорово е задържан, докато взема 300 лв. от мъж, на когото да предостави фалшив сертификат за антитела срещу коронавирус, съобщи прокуратурата.

48-годишният мъж, който работел по граждански договор в лабораторията, е с повдигнато обвинение. Според прокуратурата на 8 януари той неправомерно добавил данни за наличие на антитела срещу COVID-19 в информационната системата на Министерството на здравеопазването. За повдигнатото му обвинение законът предвижда от пет до осем години затвор и глоба до 10 000 лв.
Предстои Окръжната прокуратура в Смолян да прецени дали да поиска от съда А.М. да бъде задържан за постоянно. Прокуратурата не съобщава какви мерки са предприети срещу човека, който е опитал да си купи фалшивия сертификат за антитела.
Това е поредната акция, свързана с издаването на фалшиви сертификати. Най-шумният случай беше от миналия ноември, когато кандидат-депутат бе разкрит от разследване на Нова тв като участник в схема за фалшиви сертификати за ваксинация. Досега обаче не е известно някой от случаите да е приключил с пращането на някого на съд и осъждането му. В началото на годината премиерът Кирил Петков обеща „остра кампания“ срещу фалшивите сертификати. Той се закани, че сертификатът на всеки ваксиниран, който почине от ковид, ще бъде проверяван.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html