събота, 27 април 2024 г.

Отзовават Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Снимки: Нова тв

Консулът на България във Валенсия и бивш ръководител на антикорупционната комисия – КПКОНПИ Пламен Георгиев ще бъде отзован. Това обяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.

Според министър-председателя назначението на Георгиев на поста е изцяло политически мотивирано, без той да е свързан професионално със службата, която изпълнява.

„Това ще бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който оттук нататък нещата ще се случват“, каза още министър-председателят.

Георгиев беше назначен от правителството на Бойко Борисов за генерален консул на България във Валенсия през август 2019 г., въпреки че имаше противоречиви данни за знанията му по испански език – ниво на владеене А2, което е базово, или малко по-високото B1. Това предизвика протести на българската общност в района.

Припомняме, че Георгиев беше принуден да подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ през лятото на 2019 г. заради скандал с негов имот в столичния квартал „Гео Милев“. Оказа се, че той е пропуснал да декларира 186 кв. м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа.

В началото на годината стана ясно, че близо половината консули и генерални консули, ръководещи български задгранични служби, са назначени по изключение, без да са дипломати от кариерата. Става въпрос за 8 от 19 души, сред които и Пламен Георгиев.

В началото на заседанието премиерът поздрави здравния министър в кабинета за повишените нива на ваксинация, които страната ни отбелязва след стартирането на новата правителствена програма за икономически стимули за българските пенсионери.

Само за вчерашния ден бройката на ваксинирани се е повишила с 24 747 души, а от обявяването на програмата досега ваксинираните са над 130 000, отбеляза Петков.

„Нашата начална цел беше 300 000 души. Ние вече сме на една трета от този резултат, а сме още в първите дни на януари. Целта ни е ясна, вече имаме първи резултати“, каза той.

Източник:  vesti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html