петък, 3 май 2024 г.

Най-добрите плажове в Европа – част 2

снимки: traveller

Макар и в Европа да е зима, мечтите за слънце и море не ни напускат. Затова направихме списък с най-зашеметяващите плажове на стария континент – да се стоплим и да помечтаем. Отбележете любимите си, пригответе слънцезащитния крем и съвсем скоро ще се излежаваме по плажовете.

Sarakiniko, Милос, Гърция

Тази костнобяла структура е на егейския остров Милос. Той получава своя лунен вид от разнообразието от камъни – ерозирана вулканична скала, пясък и пемза – които покриват дивите му брегове. Кристално-синият вход, който прорязва скалата с приятно плитките си води, е привлекателно място за потапяне или катерене от лявата страна, където стръмните скали и по-дълбокото море са подходящо място за гмуркане. Можете да стигнете до тази далечна красота с тричасов ферибот от Атина.

Вътрешен съвет: Ако искате почивка от слънцето, поразходете се около изоставените тунели на мината, които излизат до плажа.

Stiniva, Вис, Хърватия

Най-южният остров в Хърватия, Вис – с еднодневно пътуване от Сплит благодарение на бърз едночасов ферибот – е известен със своята загадъчна красота, перфектно запазена от десетилетия на изолация. Stiniva е блестящ пример за това, с извисяващи се бели скали, които се отварят като врата към тюркоазено море. През 1967 г. заливът е обявен за национален паметник и оттогава е силно защитен – така че въпреки туристическите глутници, които се спускат по камъчестия му плаж през лятото, Stiniva все още се чувства като тайно кътче на Хърватия.

Вътрешен съвет: Любителите на силни усещания, имате късмет – в Stiniva има много възможности за скачане от скали, въпреки че може да искате да опаковате чифт удобни обувки, тъй като камъните в горната част на скалите обикновено са доста назъбени.

Spiaggia Rosa, Сардиния, Италия

Разположен на малък остров близо до брега на Сардиния, ще намерите Budelli. Официално национален парк, това чудо с цвят на дъвка е един от малкото розови плажове в света. Той получава своя розов оттенък от всички смачкани корали в пясъка, които отдавна са желани от алчни туристи, които грубо са бутилирали розовите зърна като сувенир. В резултат на това посетителите вече не могат да се разхождат около самият бряг, но все още могат да му се любуват от два близки плажа – Del Cavaliere и Cala di Roto.

Вътрешен съвет: Стигането до Будели не е супер просто, но си струва да се насладите на недокоснатата красота на това малко известно кътче на Италия. Ако сте в Олбия, ще трябва да шофирате 40 минути до пристанището на Палау, където можете да хванете ферибот до острова.

Blue Lagoon, Oлудениз, Турция

Този плаж в Турция получава името си от зашеметяващите тюркоазени и аквамаринови води, които изглеждат още по-електрически настроени на фона на ослепителното бяло на брега. Не е точно тайна – всичките 12 километра от плажа са облицовани с шезлонги през разгара на сезона – но все пак си заслужава да се посети заради несравнимата си красота и близостта до куп красиви заливи в района. Любителите на приключенията могат да зяпат прекрасния пейзаж от парапланер – или, ако харесвате по-заземено плажно изживяване, спокойните, топли води и меките пясъци означават, че това е идеалното място за прекарване на деня.

Вътрешен съвет: Въпреки че има много заведения из плажа, ресторант Inci си заслужава заради своите автентични домашно приготвени ястия на прилични цени.

Плаж Болата, Каварна, България

България, заради своя климат, не е точно целогодишно топла дестинация, но някои от бреговете по източното Черноморие са истински скрити скъпоценни камъни. Най-доброто от групата, плажът Болата, е изненадващ малък анклав – почти перфектен полукръг, покрит с меки като кашмир бели пясъци и ограден със зелено-червени хребети. Топлото и ниско солено море е идеално за плуване и ще забележите честите пернати посетители, които са защитени от статута на залива като природен резерват.

Вътрешен съвет: Закрепете плавниците си – Болата е известен със своята прекрасна морска фауна и прохладни подводни скали, които го правят отлично място за гмуркане.

El Golfo, Ланзароте, Канарски острови

Вулканичната геология на Ланзароте създава зловещи пейзажи от друг свят, които остават в съзнанието ви дълго след като се върнете у дома. El Golfo – малко крайбрежно селище на югозападния бряг на острова – е доминиранo от червено-черни върхове, които се спускат към тъмен пясъчен плаж в изчезнал кратер. Основният спомен, оставен от този ерозиран вулкан, е странно, извънземно-зелено малко езеро, оцветено в цветен оттенък от обилните водорасли във водата. Не е плаж, където да прекарате целия ден, но със сигурност си заслужава посещението.

Вътрешен съвет: След като сте се насладили на плажа, скочете до близките Лос Хервидерос и Лас Салинас де Янубио – най-големите работещи солници на Канарските острови.

Източник: traveller

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html